‘Wat ik misschien nog wel het allermooist vind aan kunst is dat het mensen bij elkaar brengt’

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen? Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. Deze keer spreken we met curator, poëet en kunstenares Safiya.

Je hebt een eigen expositie kunnen openen in Bar Bario, hoe was dat?  

“Wat ik eigenlijk normaliter doe is de exposities cureren, maar ik heb inderdaad voor Black History Month zelf ook meegedaan aan een expositie. Ik had echt dat ik iets uit mezelf wilde creëren over de identiteit van zwarte vrouwen en de relatie van zwarte vrouwen met hun haar. Omdat daar vaak meer achter zit, want er is een geschiedenis van dat ze niet hun eigen haar mochten dragen. Ze werden erop afgekeurd of, als je nog verder teruggaat in de tijd, dan werd het zelfs afgeschoren tijdens de slavernij. Hier wilde ik iets mee doen en dat door middel van verschillende soorten kunst met elkaar te combineren. Ik heb fotografie, Afrikaanse stoffen, schilderen en een soort touw samen verwerkt tot de kunst die ik heb kunnen laten zien op de expositie.’’

Wie heb je allemaal gefotografeerd?                                                                                        

‘’Alle vrouwen die ik heb gefotografeerd waren vrouwen uit mijn omgeving en op één kunstwerk heb ik een foto van mezelf en mijn zusjes gebruikt. Dit omdat het voor mij belangrijk is om van de vrouwen in mijn omgeving te weten wat hun haar voor hen betekent. Ik heb ze ook allemaal kort geïnterviewd en daar wat punten uitgehaald en onder het kunstwerk neergezet zodat je ze beter leert kennen.’’

Hoe waren de reacties?                 

“De reacties waren allemaal heel erg positief. Er was één reactie die bij mij is blijven hangen, die luidde als volgt:  Ik vind het allemaal heel mooi en leuk, maar je ziet ook dat je dit heel erg vanuit een antropologisch punt heb neergezet. Ik dacht nog veel aan deze reactie, want het klopte wel wat diegene zei. Ik heb geprobeerd voor mensen een soort spiegel neer te zetten om te laten zien waar zwarte vrouwen vaak doorheen gaan. Hoe de relatie met hun haar vaak wel een proces is voordat dat goed is, maar ook om te laten zien hoe mooi deze vrouwen zijn. Zeker voor jongere zwarte meiden dat zij kunnen zien dat zij trots mogen zijn op hun haar. Ik vond het heel spannend, want normaal gesproken sta ik altijd een beetje achter de schermen maar nu stond ik er zelf ook. Wel vond ik het heel fijn om het te delen met anderen en ik heb er zeker van genoten.”

Wat betekent kunst voor jou?                                                                                                     

“Dit is misschien wel een beetje cliché, maar alles. Kunst betekent voor mij de vrijheid hebben om te voelen, om te creëren en om te zien. Het betekent beweging en vernieuwing. Kunst betekent voor mij ook een soort balans. Ik heb het idee dat nadat ik bij een expositie ben geweest dat het wat met mij doet. Of dat nou neutraal, positief of  negatief is. Het beweegt mensen. Dat vind ik heel krachtig, kunst is heel krachtig. Wat ik misschien nog wel het allermooist vind aan kunst is dat het mensen bij elkaar brengt. Het is een manier om mensen in contact te brengen met elkaar. Ik zie kunst ook heel erg als een brug die je tussen mensen bouwt. Mensen die elkaar normalerwijs niet zouden ontmoeten elkaar op dat moment wel. Al met al betekent kunst heel veel voor mij. Sinds jongs af aan zijn mijn ouders ook heel erg  bezig geweest om sowieso één keer in de maand naar een expositie gaan. Bezig zijn met wat er gebeurt in het leven, wat andere mensen creëren en hoe belangrijk het is om met de creatieve energie die je hebt ook echt iets mee te doen.”

Wie is jouw favoriete kunstenaar?            

“Oh my god! Ik heb er heel veel, maar ik heb geen favorieten. Het maakt heel erg uit in wat voor een situatie of wat voor een moment je in je leven staat en wie je op dat moment inspireert. Hetzelfde geldt voor genres. Ik denk dat als ik nu nadenk over de mensen die mij hebben geïnspireerd dan zijn het vaak wel vrouwen van kleur. De dingen die zij maken inspireren heel erg. Wat zij maken maakt me ook niet zoveel uit, ik vind alles wel interessant. Dus ik kan je geen vast antwoord geven.”

Daar haal je jouw inspiratie dus vandaan?                                                                                     

“Ja, ik haal mijn inspiratie ook voornamelijk uit exposities waar ik heen ga. Wat ik vaak ook interessant vind zijn de wat kleinere exposities met artiesten die hun eerste stappen zetten tot het exposeren. Zeker als je dan ook nog in gesprek kan gaan met die artiesten. Dat vind ik wel van die bijzondere momenten. Je voelt een bepaalde verbinding.”

Ben jij nog van plan om meer exposities te openen?                                                           

“Zeker, maar ik ben wel een beetje van dat ik dingen op me laat afkomen. Net zoals bij de laatste expositie, dat was best wel last minute allemaal. Maar ik denk dat ik dit in de toekomst ook nog zou willen doen. Alles op zijn tijd. Ik wil dit wel voor de rest van mijn leven willen doen. Blijven creëren, delen met mensen.”

Meer weten over Safiya klik hier.

Gerelateerd

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?