Wat is mijn culturele identiteit?

Wie ben ik? Mijn moeder is Indonesisch-Chinees en mijn vader Surinaams-Hindoestaans. Je zou misschien denken dat ik me dan ‘een beetje van alles’ voel, maar zo simpel is het helaas niet. Ik ben een geboren en getogen Amsterdammer, die zowel geen Bahasa als Sranang of Hindi spreekt, maar er voor de buitenwereld wel Indonesisch uitziet. Ik word, net als iedereen, in een hokje geplaatst; maar hoe zie ik mezelf? Wat is mijn culturele identiteit, volgens mij en mij alleen?

Als ik in de spiegel kijk, zie ik iemand met Indonesische uiterlijke kenmerken. Ik heb een licht getinte huid, bruine ogen, zwart haar en een platte neus. Een neus die ik vroeger heel lelijk vond, omdat anderen mij constant vertelden dat hij groot was. Inmiddels zie ik in dat ik gewoon een wijdere neus heb dan de meeste westerse mensen, maar groot is ‘ie niet per se. Niet dat het uitmaakt, want we zouden verschillen juist moeten vieren, in plaats van elkaar erop af te keuren.

Als ik praat, hoor ik een Nederlander. Niet omdat ik ‘goed Nederlands spreek voor een buitenlander’, maar gewoon omdat ik een Nederlander bén. Het doet mij pijn dat mijn Indonesische uiterlijk blijkbaar niet samen kan gaan met de manier waarop ik spreek. Taal is altijd mijn sterkste punt geweest, maar dat doet er eigenlijk niet toe. Het gaat niet meer om hoe ik als persoon spreek, maar ik als ‘allochtoon’. Hoe goed je ook bent, het lijkt nooit genoeg te zijn.

Als ik kijk naar hoe ik me van binnen voel, zie ik vooral iemand die zich nergens helemaal thuis voelt. Zowel in de Nederlandse als de Indonesische of de Hindoestaanse cultuur niet.
Ik heb nooit een goede band gehad met mijn vader; en inmiddels hebben we helemaal geen contact meer. Hierdoor voelen mijn Surinaamse roots verder dan ooit. Het is alsof ik afscheid nam van deze kant van mij, toen ik brak met mijn vader.
Ik heb dankzij mijn moeder gelukkig redelijk wat informatie en normen en waarden meegekregen vanuit de Indonesische cultuur, maar toch voel ik me een ‘outsider’. Ik heb soms het idee dat ik eerst de taal moet leren en alle geschiedenisboeken moet lezen, voordat ik een plekje aan de tafel verdien. En het vreemde is, dat ik de enige ben die mezelf zo laat voelen.
Tot slot, heb ik in ruimtes vol blonde paardenstaarten nog altijd het gevoel dat mensen me aanstaren. Het is moeilijk om jezelf nergens terug te zien. Het is niet voor niets dat Indonesische opa’s en oma’s vaak een gesprek met mij beginnen op straat. Ze zien iemand waarmee ze zichzelf kunnen identificeren; en weten dat het veilig is om mij aan te spreken.

Ik hoop dat we ons ooit allemaal veilig zullen voelen in elke ruimte. Want als ik door de binnenstad van Amsterdam loop, zie ik niet honderden versies van hetzelfde type persoon. Waarom zien sommige plekken er dan wel zo uit?
Tot het zo ver is, zal ik er in ieder geval hard aan werken om al mijn verschillende roots te accepteren en omarmen. Hoe ik me er ook bij voel, deze plekken en culturen zijn een deel van wie ik ben. Daar mag ik best meer ruimte voor maken. Ik hoef mezelf niet in één hokje te plaatsen, zeker niet wanneer mijn identiteit daar duidelijk te complex voor is.

Gerelateerd

Maffe Meestwerken

In deze nieuwe podcastserie, Maffe Meesterwerken voor Omroep MAX nemen kunsthistorici Paul Rem en Cathelijne Blok je mee langs iconische kunstwerken en de personen die ze zo bijzonder maken. Van het levend kunstwerk Mathilde Willink in het beroemde portret van Carel Willink, tot Judith en Holofernes van de Italiaanse kunstenaar Artemisia Gentileschi. Deze

Lees meer »

Dat proces voelt bijna magisch.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Scroll #18: Wie is Lavinia Schulz?

Op een foto, genomen tijdens een kunstfestival in Hamburg in februari 1922, staat een stel. Men vermoedt dat Lavinia Schulz (1896–1924) en Walter Holdt (1899–1924) daarop te zien zijn, hoewel dit niet met zekerheid te zeggen is. Als het inderdaad zij zijn, is dit de enige bekende foto waarop ze

Lees meer »

Nabespreking van voorstelling SONGOFSONGS – 23 oktober

Cathelijne Blok hostte een panel waarbij de voorstelling SONGOFSONGS werd nabesproken. Met de kunstenaarsduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot ging ze in gesprek over het maken van de voorstelling, ecostorytelling en technologie. De andere aanwezigen tijdens deze panel waren schrijver en kunstenaar Valentijn Hoogenkamp en multidisciplinaire kunstenaar en

Lees meer »

Kunststof! – 11 januari 2024

Cathelijne Blok is te gast geweest in een aflevering van Kunststof!, een radioprogramma van Radio 1.  Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar boek Maar is het kunst?. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde

Lees meer »

Deze kunstbeurs mag je echt niet missen!

Je onderdompelen in de meest geweldige kunst? En de hotste kunstenaars spotten? Dat kan, want van 21 tot 24 november opent UNFAIR Amsterdam haar deuren! Van rechtstreeks kunst van de kunstenaars kopen tot performances, tours en workshops.  De komende weken tonen wij op Tiktok (@thetittymag) kunstenaars die ons zijn opgevallen.

Lees meer »

Kunsthistoricus roept op tot verandering tijdens lezing

Onze Founder Cathelijne Blok geeft de Joost Zwagerman Lezing op 18 november 22 oktober 2024, Alkmaar. Hoe ziet een wereld zonder kunst eruit? Cathelijne Blok, kunsthistoricus, schrijver en journalist, breekt een lans voor de kunsten in haaroptreden op de Joost Zwagerman Lezing op 18 november in TAQA Theater de Vest.Blok

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?