Wat zou ik anderen willen meegeven, op dat laatste moment van samenzijn?

Waar denk jij aan wanneer je ’s avonds in slaap probeert te vallen? Naast de staat van de wereld, ga ik zelf regelmatig terug naar de speech die Rory Gilmore gaf tijdens haar diploma-uitreiking van Chilton. Deze scene zorgt er altijd voor dat de tranen over mijn wangen rollen, maar de laatste tijd kijk ik er op een andere manier naar. Ik lig telkens wakker door de gedachte: wat zou mijn speech zijn? Wat zou ik anderen willen meegeven, op dat laatste moment van samenzijn? Ik dacht er nachtenlang over na en zette de woorden uiteindelijk op papier.

We willen altijd dat de mooie momenten zo snel mogelijk arriveren, maar wanneer ze er eenmaal zijn, vragen we ons af waar de tijd is gebleven. Eén van mijn eerste herinneringen op deze school, was een gesprek met een goede vriendin. We waren nog maar net begonnen en zeiden al tegen elkaar: ik heb zo veel zin in de diploma-uitreiking. Inmiddels zijn we bijna drie jaar verder en zou ik bijna willen dat we meer tijd hadden. Ik zeg bijna, want het was zeker geen weg zonder hobbels, eerder een Belgische snelweg. Maar ondanks dat we ons soms stevig vast moesten houden in de auto, hebben we ook fijne momenten gedeeld.

Van het klassenfeest en samen naar het Noorderpark tot huilen tijdens de burgerschapslessen. Dit waren de momenten waarop de rest even niet uitmaakte. De tijden waarin je je niet focuste op de hobbelige weg, maar enkel op de tussenstops.

Vandaag komen we eindelijk aan bij de eindbestemming, waar we allen onze eigen kant op zullen gaan. Het is de hoogste tijd, maar ik zal niet ontkennen dat het niet bitterzoet is. Het voelt vreemd om deze periode van mijn en ons leven af te sluiten in deze onzekere tijd. We hebben elkaar maandenlang niet kunnen zien en nu zeggen we plotseling gedag. De laatste weken die we dachten dat we hadden, hebben we thuis gespendeerd, pratend tegen een computerscherm.
Deze dagen kan de wereld afstandelijker aanvoelen dan ooit tevoren. ‘Houd anderhalve meter afstand’, is niet per se de meest gezellige boodschap, zeker niet op een dag als vandaag. Daarom zullen we elkaar toch ooit weer moeten zien, om die gemiste knuffels in te halen.

Als ik terugkijk op mijn tijd op deze school, kom ik telkens weer terecht bij diezelfde vraag: wie was ik drie jaar geleden? Het is een vraag die ik mezelf regelmatig stel, ondanks dat ik hier toentertijd ook nog geen antwoord op had bedacht. Er werd constant aan ons gevraagd waar we over vijf, tien of twintig jaar wilden zijn. Hoe hoop je dat je leven er uitziet als je 21 bent? Ik was gewoon blij dat er in de eerste week iemand naar me toekwam, om te vragen of ik bij haar wilde zitten. Zoals we allemaal gewoon willen dat er iemand is om ons op te vangen, wanneer we bang zijn om te vallen.

Maar na vandaag is het tijd om die veilige plek te verlaten en op zoek te gaan naar iets nieuws, iets beters. Het is tijd om uit de auto te stappen. Wat was het een leerzame rit.

Gerelateerd

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?