We mogen soms toch best toegeven dat we rust nodig hebben?

Oh rust, kunnen we dat nog vinden? Maar waar zoeken we dan? En zoeken we wel goed? Moet de oplossing uniek zijn of zoeken we soms te ver?

We mogen soms toch best toegeven, dat we rust nodig hebben? Of voelen we ons dan gek ten opzichte van de altijd maar drukke en draaiende wereld om ons heen? Zijn we dan te apart? Of kunnen we beter stellen, dat dat apart het originele normaal is? Want rust hebben we allemaal nodig. Ook om af en toe weer juist de drukte op te zoeken. Onze Tittygirl schreef over haar eigen zoektocht naar rust.

Elke dag prikkels, op de fiets, op je werk en in je favoriete koffiebar. Overal om je heen tot in je eigen hoofd. Waar kan je stilstaan? Kan dat nog? Of laat je het zelf niet eens toe? Kunnen we dit alleen maar, wanneer we door anderen worden gedwongen? Waarom kunnen we het ineens wel tijdens yogales of meditatiecursus, maar verder niet? Waar vind jij je eigen rust? Vind je die überhaupt nog?

Innerlijke rust is een andere term voor kalmte in je hoofd. Maar kan dat non- stop? Of ambiëren we dit allemaal te extreem waardoor de hunkering naar rust zo opnieuw een onrustige zoektocht wordt? We lijken er bijna een verslaving van te willen maken. We zijn verslaafd om steeds maar verder te zoeken naar rust, terwijl het eigenlijk zo makkelijk schijnt te te zijn volgens kunstenaar James Turrell. Kijk eens omhoog of om je heen en sta stil bij wat je ziet! Wat zie je, wat denk je? We moeten volgens hem kijken naar ons eigen kijken.Turrell wil dat wij als kijker bij zijn werk ‘ons eigen zien’ ervaren. Hij speelt met licht en ruimtes, waardoor we zo door objecten bewust worden van onszelf. Een recent werk van Turrell is Skyspace in Museum Voorlinden in Wassenaar. De ruimte heeft een vierkant gat in het dak, waardoor je recht naar boven kijkt en de lucht ziet zoals je deze nog nooit hebt gezien. Wanneer we onszelf af en toe laten omgeven door de rust van de natuur komen we volgens hem los van de haast van alledag.

Ik voel datgene waarvan ik denk dat dat rust is, wanneer ik omhoog kijk naar de lucht. Is dat dan echt rust? En is die rust hetzelfde voor iedereen? Ik weet het niet, maar het begrip kalmte/ rust komt voor mij hier het meeste dichtbij. Ik voel het als ik staar naar oranje luchten met een bloedrode zon. Of wanneer ik midden in de nacht op mijn balkon kijk naar een heldere parel witte maan. Dan staat alles ineens stil. En ja dan wordt kijken zien, zien wordt voelen en voelen wordt genieten. Volgens mij is dat de cirkel van innerlijke rust. Of althans het is mijn cirkel. En nu hoop ik, dat ook jij misschien eens stilstaat, omhoog kijkt, ziet, voelt en geniet. Kijk en zie, want voelen is het mooiste genieten dat er is.

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?