‘We vertellen verschillende verhalen van mensen wiens geschiedenis niet eerder verteld is.’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week: beeldend kunstenaar en kostuummaker voor de voorstelling I Have Missed You Forever, Carmen Schabracq.

Waar gaat de voorstelling over?

“Het is niet eenduidig, we vertellen verschillende verhalen van mensen wiens geschiedenis niet eerder verteld is. Maar het gaat ook over voorouders en hoe die jouw identiteit hebben gevormd als mens, inclusiviteit en compleet jezelf kunnen zijn.

De kostuums die ik heb ontworpen voor de voorstelling zijn daarom genderneutraal. Het is een collectie geworden die bij de castleden past.”

Waar komt de naam ‘I Have Missed You Forever’ vandaan?

“Het idee komt van één van de schrijvers, Sarah Sluimer. Haar kindje zei een keer tegen haar: ‘Ik heb je altijd gemist’. Dat is natuurlijk een grappige tegenstrijdigheid – en het sloot erg mooi aan bij de inhoud van de voorstelling.”

 Waarom wilde je een bijdrage leveren aan dit project?
“Ik ben gevraagd door Lisenka Heijboer Castañón, de regisseur, onder andere vanwege mijn kleurgebruik en omdat ik gespecialiseerd ben in maskers. Met een masker kun je tijdelijk ‘een ander’ worden en verschillende entiteiten en dimensies verbeelden.

Uiteindelijk heb ik de kostuums ontworpen en een bijdrage aan het concept geleverd. 

Normaal gesproken maak ik de maskers zelf, maar dit keer was het in samenwerking met het kostuumatelier van de Nationale Opera. Ik heb de ontwerpen gemaakt en de materialen uitgezocht en het atelier heeft ze gerealiseerd. Dat is een bijzonder proces geweest.”

Hoe zorgden jullie als makers voor een goede samenwerking?

“Het was best moeilijk, omdat we met verschillende makers en disciplines tegelijkertijd werkten. Dat is ambitieus, maar ik vind het wel een heel mooi streven. Het is een lang maakproces geweest met veel verschillende fases.

De goede samenwerking zit denk ik in veel praten en er allemaal tijd en energie in steken. Soms moeten er gewoon keuzes gemaakt worden. Ik vind bijvoorbeeld dat het beeld en het gebruik van de maskers meer aandacht had mogen krijgen in het repetitieproces. Maar ik begrijp ook dat dat niet lukte, omdat de muziek eerst goed in de spelers moest zitten voordat we naar het beeld konden kijken.”

Wil je meer zien van Manoj Kamps? Check dan hier de website en klik hier voor de Instagram! 

Gerelateerd

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

Kinderen in het museum?

Musea worden steeds aantrekkelijker voor kinderen: Pikachu in het Van Gogh Museum en een Disney-maand in het Rijksmuseum. Hoe belangrijk zijn musea voor kinderen en andersom? Oprichter Cathelijne Blok vertelt erover in Villa VdB. 

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?