‘We willen bewijzen dat alles om ons heen gendered is’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week: Tess de Rooij, mede-oprichter van feministische encyclopedie THIS IS GENDERED.

Kun je jezelf even voorstellen?

“Ik ben Tess, 25 jaar oud en ik woon in Amsterdam. Ik heb een feministische online encyclopedie: THIS IS GENDERED. Daar leggen wij van A tot Z uit hoe de wereld om ons heen gendered is en hoe vormen van discriminatie ons leven beïnvloeden.”

Waar staat THIS IS GENDERED voor?

THIS IS GENDERED is een intersectioneel en collaboratief platform. Wij zien gender niet als binair, en willen verder kijken dan het idee dat vrouwen worden onderdrukt en mannen het veel beter hebben. We kijken ook naar andere dimensies van discriminatie, bijvoorbeeld op basis van huidskleur of klasse. Zo willen we dat web van onderdrukking en discriminatie ontrafelen.

Wij zijn twee witte heteroseksuele cis-vrouwen. No way dat wij hier een inclusief verhaal over kunnen vertellen. Er zijn zoveel ervaringen met gender, dat wij daar graag een plaats voor bieden. Iedereen kan een stukje schrijven. De expliciete uitnodiging voor mensen om bij te dragen aan onze encyclopedie vinden we heel belangrijk. De teksten die we publiceren, zijn gebaseerd op feiten en wetenschappelijke kennis, maar ook persoonlijke ervaring. We mogen meer gaan luisteren naar anekdotische feiten, daar willen we graag ruimte voor creëren.”

Hoe ben je op het op idee gekomen?

“Ik heb THIS IS GENDERED opgericht samen met Alina karlsen, een vriendin van mij. In onze studententijd viel het ons op dat gesprekken over feminisme vaak op een heel academisch en abstract niveau plaatsvonden. Veel moeilijke termen en weinig concrete argumenten met alledaagse voorbeelden. We merkten op dat er daardoor veel weerstand was tegen feminisme. En daardoor blijft het ongrijpbaar. We wilden daarom zo veel mogelijk concrete voorbeelden verzamelen over wat gender nou precies inhoudt en hoe het ons continu beïnvloedt. Zo kwamen we op het idee van een encyclopedie.

We willen bewijzen dat alles om ons heen gendered is. Met als doel om haakjes aan mensen te geven, zodat ze makkelijker een gesprek over feminisme en seksisme kunnen voeren. Denk hierbij aan dat als je met een vriend aan het praten bent over fietsen, je dan kunt zeggen dat fietsen ook gendered is.”

Welke genderdimensie heeft bij jou enorm de aandacht getrokken?

“Genderdimensies kunnen gaan over oorzaken, effecten en designfouten en vaak gaat er een geschiedenis van ongelijkheid aan vooraf. Wat de gemene deler is, is dat het altijd gaat over een vorm van ongelijkheid. Soms valt het uit in het voordeel van vrouwen, maar vaker in het voordeel van mannen en vrijwel nooit in het voordeel van personen die zich ergens anders op het genderspectrum bevinden.

De genderdimensie taal gaat over de manier waarop we communiceren en hoe gender daarin een rol speelt. Dat vind ik super interessant. Je ziet vaak meteen hoeveel ruimte mensen innemen in gesprekken en dat gaat hand in hand met genderpatronen. Maar ook gezondheid vind ik erg boeiend, omdat de gevolgen van genderongelijkheid binnen de zorg zo enorm groot zijn en veel mensen op een dagelijkse basis raken. Denk hierbij aan mensen die de anticonceptiepil gebruiken.”

 Waar staan we met feminisme anno 2022?

“We maken stappen.Je ziet dat er veel meer over gesproken wordt. Hoe verschrikkelijk ook, het is bijvoorbeeld een goede ontwikkeling dat veel #MeToo-gevallen eindelijk (media-)aandacht krijgen. Dat vind ik beter dan dat het verdwijnt in de doofpot. Maar er zijn nog een heleboel groepen mensen die ‘feminisme’ een vies woord vinden. De normalisering van de term heeft dus nog een lange weg te gaan.”

Wil je meer weten over THIS IS GENDERED? Bekijk dan de website!

 

Gerelateerd

Dat is een mooie gedachte, dat ik gewoon uitvoer wat er naar me toekomt.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Mode stelt ons in staat om te communiceren wie we zijn!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

In eerste instantie wilde ik helemaal geen kunstenaar worden.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk, en waar staan ze voor? We

Lees meer »

Scroll #16: Wie is Diana Blok?

De dagen zijn niet alleen bestemd voor urenlang scrollen door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis kunst scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die via fotos ons confronteert met haar photografie en gender en

Lees meer »

In 2018 konden wij onze historische Titty Talk: een eerste date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Probeer allemaal op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ​​ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Ik leg mijn hart en ziel in alles

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?