‘We willen meegeven dat mensen geen fast fashion hoeven te kopen’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week: tweelingzussen Roos en Geertje Eek, designers en producenten van het sieradenlabel TWEEK.

Roos en Geertje Eek (23) startten in 2019 het sieradenlabel TWEEK. Onlangs lanceerden de zussen de NoLeftovers-lijn, een zero-waste collectie die volledig is gecreëerd uit overgebleven platen van een metaalproductie bedrijf.

Hoe is TWEEK tot stand gekomen?
Roos: “Die samenwerking komt echt vanuit vroeger. In onze opvoeding hebben we beiden sterke kanten ontwikkeld waar we elkaar goed in aanvullen. Wat ik minder goed kon, dat kon Geertje en vice versa. Zij maakte bijvoorbeeld sneller vriendjes, en ik speelde mee. Zo hebben we beiden onze eigenschappen en expertises en dat werkt goed samen, daar zit ook onze kracht.”

Geertje: “Ik liep stage in Londen waar Roos bij me op bezoek kwam. Daar hadden we een gesprek over dat het ons leuk leek om in de toekomst samen een bedrijf op te zetten. Roos ging zich inschrijven voor een docentenopleiding en ik voor een ondernemersopleiding, maar beiden werden we niet toegelaten voor de studies. Toen zeiden we tegen elkaar: mooi, dan beginnen we een bedrijf. Op dat moment hadden we niet veel geld, dus met de spullen die we ter beschikking hadden, zoals afval metalen en machines in de meubelfabriek, zijn we kleine ontwerpjes gaan maken. Uiteindelijk werden dit onze sieraden. Op dat moment wisten we nog niet echt wat we aan het doen waren, maar nu is dit de basis van ons bedrijf.”

Hebben jullie inmiddels wel bewuste doelen?
Roos: “Ja, we willen graag alles automatiseren en produceren in Nederland met machines die bedoeld zijn voor alles behalve de sieradenbranche. Die machines zijn hier namelijk ter beschikking. Er zijn maar weinig bedrijven die sieraden produceren in Nederland.”

Geertje: “Vaak is het de goudsmid die hier produceert – of merken die naar landen als China of India gaan. De productie in Nederland houden, is wel echt iets dat wij nastreven – en tegelijkertijd willen we iets betaalbaars op de markt te zetten. Een goudsmid vraagt al snel een paar duizend euro voor een sieraad, waar je in China of India een paar tientjes betaalt. Daar proberen wij tussenin te zitten. We willen meegeven dat mensen geen fast fashion hoeven te kopen. Voor onze producten moet je misschien wel even sparen, maar wij vinden ook dat alles voor tientjes kopen verleden tijd is. We zijn van mening dat je beter één keer iets moois kunt kopen waar je langer mee doet. Daarom willen we ook dat onze sieraden sterk zijn en van goede kwaliteit. Deze doelen streven we na om de consument een nieuwe optie aan te bieden.”

Samenwerken met je zus, dat kan niet iedereen. Hoe gaat dit jullie af?
Roos: “We zijn echt zeven dagen per week samen, ook in de avonden. Kijkend naar hoeveel discussies we hebben, valt dat reuze mee. De samenwerking gaat altijd goed, juist omdat we elkaar zo goed aanvullen. En we hebben natuurlijk ook steeds een persoonlijke spiegel. Dingen die ik niet zomaar tegen vrienden of anderen zou zeggen, kan ik tegen Geertje wel zeggen.”

Geertje: “Vaak als we een hele dag samen hebben gewerkt gaan we toch daarna wel weer samen iets doen. Op dit moment zijn we heel veel bij elkaar, soms komt er dan even een knal waardoor we minder samen doen, maar uiteindelijk komen we altijd weer bij elkaar. En we doen er ook veel moeite voor. We investeren veel in de samenwerking en zijn altijd open en eerlijk naar elkaar.”

Hoe ziet het maakproces van jullie sieraden eruit?
Roos: “De sieraden verschillen vaak doordat we met diverse machines werken en sommige collecties met de hand bewerkt worden. Overgebleven afval bewerken we bijvoorbeeld met de hand, maar soms ook gecombineerd met een machine.”

Geertje: “We experimenteren ook veel. Zo kijken we bijvoorbeeld naar materialen in afvalbakken of er iets is dat we kunnen gebruiken – of we verzamelen spullen in de werkplaats. Het is een proces van kijken en uitproberen. We maken samen wel 100 verschillende ontwerpen, daar kiezen we iets uit en werken we vervolgens weer op door.”

Hebben jullie nog grote ambities?
Roos: “We proberen ons echt te richten op het verminderen van afval. Metalen kunnen in principe worden gerecycled, maar dat is niet per se goed voor het milieu. Als je dat kunt voorkomen, is het altijd beter, net als het aan- en uitzetten van machines. Automatisering zou daar heel erg aan bijdragen, dat willen we bij bedrijven doen.”

Geertje: “En een stuk promotie. Overal waar je ons voorbij ziet komen, zie je niet alleen onze naam, maar ook ons gezicht. Dat doen we met een bewuste reden. Misschien willen we later wel iets anders ontwerpen of een andere richting in gaan. We willen dat onze naam echt gekoppeld is aan ons, niet alleen aan het sieradenmerk. Dat is een doel voor de toekomst, de vrijheid behouden om te doen wat we willen.”

Hoe ervaren jullie de diversiteit in de metaalproductie?
Geertje: “Ik doe met name de communicatie met andere bedrijven. We komen hiervoor veel in fabrieken en bedrijven met grote machines, waar eigenlijk alleen maar mannen werken. Als wij als vrouw zijnde aankloppen bij bedrijven die normaal gesproken meubels of vliegtuigonderdelen produceren, merk je wel dat er bepaalde reacties komen. En dan willen we ook nog sieraden komen maken…maar dit is niet per se iets waar wij last van hebben en het is voor de bedrijven natuurlijk ook even schakelen. Ze beginnen ons inmiddels wel steeds serieuzer te nemen.”

Roos: “Het zijn allemaal super leuke en behulpzame mensen. Ze willen ons alles uitleggen over de machines, wat voor ons heel fijn is.”

Hoe zijn jullie zelf bezig met inclusie binnen jullie merk?
Roos: “Er zijn best wel wat mannen die onze sieraden kopen, maar of ze het ook zelf dragen of cadeau geven, weten we niet. Maar door de manier van produceren, met ietwat lompe en ruige machines, ontstaan er ook ruigere sieraden. We denken er wel over na om ook mannen te gaan fotograferen met onze sieraden voor de website, zodat ze kunnen zien en voelen dat het ook voor hen bedoeld is. De vraag zet ons wel aan het denken. Als wij hierop inspelen, kan het zo zijn dat mannen sneller sieraden zullen kopen en dragen.”

Geertje: “Wij vinden dat sieraden niet per se alleen voor vrouwen zijn, maar je ziet nog wel dat meer vrouwen ze dragen. We zijn nu aan het nadenken over een unisex lijn, echt voor vrouwen én mannen. Op die manier willen we ook een bepaalde boodschap uitdragen. Aan de andere kant hebben we niet echt invloed op wat de consument koopt. Als het nog steeds door meer vrouwen wordt gekocht, is dat wat het is. Maar wij kunnen wel ons aandeel hebben geleverd in het inclusiever maken van sieraden.”

Wil je meer weten over TWEEK? Volg ze dan op Instagram!

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?