“We zijn allemaal ergens naartoe op weg en we zijn allemaal alleen, samen.”

Met Moderat’s Bad Kingdom in m’n oortjes knal ik over de betegelde straten van de stad. Elke stap wordt aangezet door de doffe dreunen van de maat en ik voel me krachtig terwijl ik me een weg baan tussen de menigte. We zijn allemaal ergens naartoe op weg en we zijn allemaal alleen, samen.

Dat cliché komt daar bij uitstek tot leven. De verschillen liggen er dik op wanneer ik mijn blik verplaats van de stip in de verte en eens om me heen kijk. Jong en oud, artistiek en klassiek, man, vrouw en otherwise. Juist hier, in de anonimiteit komt je individualisme duidelijk naar voren. En juist daarom is de straat een plek waar ik me krachtig voel, maar ook weleens kwetsbaar.

Natuurlijk voel ik me soms onzeker op straat,. Dan voelt de zichtbaarheid als een aanval, een die me duidelijk maakt dat ik niet voldoe aan een of andere norm. Gelukkig is die norm de laatste jaren exponentieel aan het verdwijnen en sijpelt dat gegeven ook langzaamaan bij mij door. Dus vervolgen we ons krachtige pad.
Ik verhoog het tempo. Passeer degenen voor me en laat hen achter me. De straat is een plek waar je je eigen vooruitgang tastbaar maakt en je voelt je goed. En dan word je uit het niets geschept. Ik kijk op en val recht in de ogen van een vent. Zijn mond beweegt en hij somt me op. In een ogenblik word ik uit mijn vlucht gerukt en val ik neer. Ik sla mijn ogen toe en schaam me.

De straat is een plek waar ik me nog steeds niet altijd vrij voel. In een zijdelingse opmerking of een gericht oog probeert een voorbijganger regelmatig een stukje van me af te pakken. Maar die stukjes zijn van mij.

Samen de straat op kan juist die stukjes terug claimen. De vrouwenmars, de pride. We stampen op de stoepen want we mogen net zoveel ruimte innemen als ieder ander, zonder dat we ons zouden moeten hoeven overgeven aan de ander. Mijn ogen, mijn heupen, mijn voeten – die zijn van mij. Here it ends. Dat gecatcall is niet wat ik wilde en niet wat ik in gedachten had. Ik zet de muziek nog een streepje harder – langdurig luisteren op hoog niveau kan schade aanbrengen – en ik dans om de bad kingdomte veroveren. Ik dans alleen, samen.

Gerelateerd

Arty Beldate met Snackpaper oprichter Janna Nieuwenhuijzen

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaalproberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?