We zijn verwikkeld geraakt in een discussie over verantwoordelijkheid

#Metoo is doorgeslagen, vinden 6 op de 10 Nederlands. Zo heeft het er volgens hen bijvoorbeeld voor gezorgd dat onschuldige opmerkingen op een slechte manier worden geïnterpreteerd. Al vinden meer mannen (64 %) dan  vrouwen (50%) dat.

Dat is een groot getal, 50%. Dat is een groot getal als je je bedenkt dat de bedoeling van deze beweging was om vrouwen een invloedrijkere stem te geven, gehoord te worden, meer zichtbaar te zijn. Om te pushen voor een gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Tenminste, dat is mijn interpretatie.

Hoe komt het dan dat we op een punt zijn gekomen waar we niet allemaal achter deze beweging staan als vrouwen? Hoe kan het dat we met elkaar in discussies verzeild raken over wat wel en niet kan, in plaats van samen vechten voor een klein beetje verandering?

We zijn verwikkeld geraakt in een discussie over verantwoordelijkheid, want is de maatschappij to blame of is er ook introspectie van het individu nodig. Is dit een sociale kwestie waar alle vrouwen de handen in een slaan en zo het systeem omgooien of moeten we ook kijken naar onszelf, ons gedrag en onze positie (en nee, dan bedoel ik uiteraard niet of je ‘s ochtends een korte rok aan heb getrokken)?

Je antwoord hierop zal waarschijnlijk afhangen van je voorkeur voor individualist feminism of social feminism. Geloof je dat je als vrouw, als mens, volle verantwoordelijkheid moet nemen voor je leven, op alle fronten, of geloof je dat dit niet mogelijk is omdat de maatschappij je beperkt in de keuzes die je hebt als vrouwen en dat we daarom dit systeem moeten verwerpen?

Het zijn stroming gebaseerd op verschillende wereldbeelden, we kunnen die niet met elkaar verenigen en in de #metoo movement clashed ze ineens hard op elkaar. Dat resulteerde in een brief ondertekend door de franse actrices, die zeiden: als iemand met mij flirt is het mijn verantwoordelijkheid hoe ik daarop reageer. De verantwoordelijkheid voor alle keuzes die worden gemaakt liggen bij het individu. Uiteraard geloeft het individualist feminism niet dat gedwongen worden een keus is. Dat is altijd fout. Maar het laat zien dat als we het grijze gebied betreden van handelingen en opmerkingen die niet direct kunnen worden aangemerkt als strafbaar, dat daar de twee stromingen het ineens roerend oneens zijn met elkaar.

Door Harvey Weinstein’s arrestatie laaide het gesprek over #metoo weer even op. Het wees ons weer op de nare situaties die jarenlang hebben kunnen plaatsvinden en via de hashtag eindelijk aan het licht kwamen. Situaties waar we het allemaal over eens zijn dat die nooit meer mogen voorkomen, of we nou man, vrouw, geen man of vrouw, social of individualist zijn. Daar ligt de common ground, dus laten we daar onze energie insteken en het niet verspillen door elkaar het vuur aan de schenen te leggen.

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?