We zijn verwikkeld geraakt in een discussie over verantwoordelijkheid

#Metoo is doorgeslagen, vinden 6 op de 10 Nederlands. Zo heeft het er volgens hen bijvoorbeeld voor gezorgd dat onschuldige opmerkingen op een slechte manier worden geïnterpreteerd. Al vinden meer mannen (64 %) dan  vrouwen (50%) dat.

Dat is een groot getal, 50%. Dat is een groot getal als je je bedenkt dat de bedoeling van deze beweging was om vrouwen een invloedrijkere stem te geven, gehoord te worden, meer zichtbaar te zijn. Om te pushen voor een gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Tenminste, dat is mijn interpretatie.

Hoe komt het dan dat we op een punt zijn gekomen waar we niet allemaal achter deze beweging staan als vrouwen? Hoe kan het dat we met elkaar in discussies verzeild raken over wat wel en niet kan, in plaats van samen vechten voor een klein beetje verandering?

We zijn verwikkeld geraakt in een discussie over verantwoordelijkheid, want is de maatschappij to blame of is er ook introspectie van het individu nodig. Is dit een sociale kwestie waar alle vrouwen de handen in een slaan en zo het systeem omgooien of moeten we ook kijken naar onszelf, ons gedrag en onze positie (en nee, dan bedoel ik uiteraard niet of je ‘s ochtends een korte rok aan heb getrokken)?

Je antwoord hierop zal waarschijnlijk afhangen van je voorkeur voor individualist feminism of social feminism. Geloof je dat je als vrouw, als mens, volle verantwoordelijkheid moet nemen voor je leven, op alle fronten, of geloof je dat dit niet mogelijk is omdat de maatschappij je beperkt in de keuzes die je hebt als vrouwen en dat we daarom dit systeem moeten verwerpen?

Het zijn stroming gebaseerd op verschillende wereldbeelden, we kunnen die niet met elkaar verenigen en in de #metoo movement clashed ze ineens hard op elkaar. Dat resulteerde in een brief ondertekend door de franse actrices, die zeiden: als iemand met mij flirt is het mijn verantwoordelijkheid hoe ik daarop reageer. De verantwoordelijkheid voor alle keuzes die worden gemaakt liggen bij het individu. Uiteraard geloeft het individualist feminism niet dat gedwongen worden een keus is. Dat is altijd fout. Maar het laat zien dat als we het grijze gebied betreden van handelingen en opmerkingen die niet direct kunnen worden aangemerkt als strafbaar, dat daar de twee stromingen het ineens roerend oneens zijn met elkaar.

Door Harvey Weinstein’s arrestatie laaide het gesprek over #metoo weer even op. Het wees ons weer op de nare situaties die jarenlang hebben kunnen plaatsvinden en via de hashtag eindelijk aan het licht kwamen. Situaties waar we het allemaal over eens zijn dat die nooit meer mogen voorkomen, of we nou man, vrouw, geen man of vrouw, social of individualist zijn. Daar ligt de common ground, dus laten we daar onze energie insteken en het niet verspillen door elkaar het vuur aan de schenen te leggen.

Gerelateerd

Mode stelt ons in staat om te communiceren wie we zijn!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

In eerste instantie wilde ik helemaal geen kunstenaar worden.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk, en waar staan ze voor? We

Lees meer »

Scroll #16: Wie is Diana Blok?

De dagen zijn niet alleen bestemd voor urenlang scrollen door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis kunst scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die via fotos ons confronteert met haar photografie en gender en

Lees meer »

In 2018 konden wij onze historische Titty Talk: een eerste date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Probeer allemaal op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ​​ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Ik leg mijn hart en ziel in alles

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

Kunsttips augustus!

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of

Lees meer »

Scroll#15: wie is Sylvie Fleury?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang door Tinder te scrollen in bed, maar ook voor een goede dosis kunst. Daarom lichten we speciaal voor jou elke week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die humoristisch maar kritisch werk maakt met als hoofdthema ‘consumentisme’: Sylvie

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?