What is love?

Poly. Menig Gen Z-er zegt het te zijn deze dagen. Ik zou wat ze doen eerder “scharrelen” noemen. Maar wie ben ik?

Bij poly komt een heleboel kijken. Ik heb het idee van een vijfkoppig harem vaak geïdealiseerd, tot ik bedacht dat dit ook betekent; vijf keer bagage, vijf keer keer dagelijkse hobbels aanhoren, vijf sets schoonfamilie.
Bij de gedachte hier aan knijpt een denkbeeldige hand mijn keel dicht.
“Vijf personen maken samen de ideale partner”, maar misschien is het vooral ook een fulltime baan.

Monogamie, zoals we die met z’n allen, maatschappijbreed uit proberen te voeren, is een christelijke uitvinding.
Mannetje-vrouwtje was het oorspronkelijk, maar dit construct zit zo diep geworteld in de westerse cultuur dat het gebruik ervan niet eens discrimineert op gender.

Het is inmiddels vrij duidelijk dat dit christelijke construct voor de meeste mensen niet werkt. De helft van de huwelijken eindigt in scheiding en ongeveer een kwart van de mensen ZEGT wel eens een buitenechtelijke glijer gemaakt te hebben. En wat worden we met z’n allen kwaad over die ontrouw als zoiets voorvalt! Wanneer het een bekend persoon betreft raken we er al helemaal niet over uitgepraat. Boeiend.
Moeten we niet gewoon beseffen dat het voor de meeste mensen niet is weggelegd om hun hele leven met één persoon te zijn?
Dat monogamie een keuze is die je kunt maken, maar niet bepaald onze natuur? Zodat we de teugels van het liefhebben wat kunnen laten vieren?

Maar als levenslange monogamie niet de weg is, wat werkt dan wel? Hoe persoonlijk is dat? Seriële monogamie? Polyamorie? Nooit loskomen van de scharrelstatus en verder als individu door het leven?
Platonische huwelijken als hoofdschotel
met een buffet van seksuele bijgerechten buiten de deur?

In de praktijk blijkt niet alleen de monogamie een uitdaging, maar de alternatieven net zo goed. Wat is het met liefde, dat we denken dat dit is wat  ons het meest gelukkig maakt, terwijl het ook de grootste wonden slaat? Terwijl de dynamiek in relaties mensen soms klein maakt en hun glans doet verliezen? Terwijl we denken dat single zijn zielig is?

Ik geef je geen antwoorden in deze column, maar hopelijk wel stof tot nadenken. We hoeven “zo doen we dat nu eenmaal” nooit aan te nemen en houden de boel fris door altijd te blijven kijken naar het waarom.

De boodschap is geloof ik “heb lief, neem ruim en kijk wat voor jou werkt”.

Op de hoogte blijven van Marije? Volg haar dan zeker op Instagram!

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?