Wie staan er in jouw Spotify-playlist?

Vrouwen in de muziekindustrie. Hoe zit dat nou precies? Hoe moeilijk is het écht voor ze om op te boksen tegen hun mannelijke collega’s? Doet geslacht er toe en zijn dat er überhaupt maar twee? We spraken er vorige week zaterdag over tijdens onze Titty Talk op het muziekfestival Amsterdam Open Air! Sarah Hildering van Lith (manager van Don Diablo), Marieke Samallo (founder Milkshake Festival) en Nina de Koning (DJ) deelden hun persoonlijke ervaringen met ons. Dit zette me aan het denken. Hoeveel invloed heb ik hier als luisteraar eigenlijk zelf op wanneer ik mijn playlist afspeel onderweg naar school? En hoe gebruik ik die?

Ik hou van muziek. Ik ga graag naar concerten, verzamel platen en verlaat mijn huis nooit zonder oordopjes. Maar toen ik weer eens een blik wierp op het lijstje dat ik bijhoud met alle concerten waar ik geweest ben, was ik stomverbaasd. Ik heb 27 concerten bezocht waarvan er maar 3 van vrouwelijke artiesten waren. En dan kun je misschien nog zeggen: maakt geslacht écht uit wanneer je geniet van een mooi nummer of danst op je favoriete festival? Plus, ik heb natuurlijk niet elke artiest waar ik naar luister live gezien! Maar toen ik door de lijst met mijn gedownloade artiesten op Apple Music scrolde, realiseerde ik me dat ik eigenlijk maar naar één vrouwelijke artiest (en 2 bands met zangeressen) luister: Amy Winehouse. En die leeft niet meer. (Toch heb ik voor de gelegenheid maar even mijn ‘Frank’ plaat uit de kast gehaald.)

Je kunt dus wel stellen dat ik vrijwel alleen naar mannelijke artiesten luister. I mean, ik ben vorige week naar een concert van The Eagles geweest. Letterlijk een groep oude, witte mannen met gitaren (wel heel goed). Is dit heel problematisch? Of simpelweg een kwestie van smaak? Laten we de cijfertjes erbij pakken.

Uit onderzoek van Mama Cash blijkt dat slechts 3% van de headliners bij Nederlands grootste popfestivals vrouw is. Afgelopen weekend was het weer tijd voor Pinkpop, dus laten we eens een kijkje nemen naar hun line-up. 59 acts, 6 vrouwelijke artiesten en 8 bands met zangeressen. Hoeveel (of beter gezegd, hoe weinig) van deze vrouwen stonden er op het grote podium? Maar drie…namelijk Anouk en Fleetwood Mac’s Stevie Nicks & Christine McVie (uiteraard wel met hun mannelijke bandleden).

Ook op de radio zijn vrouwen zwaar ondervertegenwoordigd. In onze geliefde, jaarlijkse top 2000 is het aantal vrouwen in de afgelopen 20 jaar bijna gehalveerd, toont onderzoek van het NRC. Maar dat ging gelukkig niet onopgemerkt. Er werd een initiatief opgezet: top 2000 vrouwenstemmen. De boodschap was (uiteraard): geef vóóral vrouwen jouw stem in je favorietenlijstje!
Buiten december om gaat het de rest van de maanden ook niet zo lekker op de radio. In 2017 telde De Correspondent bij Radio 538 en Radio 2 dat één vijfde van de gedraaide artiesten vrouw was. En hoeveel diversiteit hierin zit is ook zeker iets om over na te denken. Maar hello! De méést gedraaide artiest was dan wel weer een vrouw, namelijk Adele.

Goed, de conclusie is dus: vrouwen krijgen (letterlijk) minder vaak een podium. Maar is dit wel al enigszins aan het veranderen?

Het antwoord is ja. Change is coming! Het Spaanse festival Primavera Sound maakte dit jaar een statement: de helft van hun line-up was vrouw. Ook Best Kept Secret was redelijk bezig: 39% vrouwelijke artiesten. En Marieke Samallo (founder Milkshake) had een mooi ideaalbeeld voor ogen en dat heeft ze ook bereikt: een festival waar geslacht geen rol speelt. Want als festival heb je wel een voorbeeldfunctie!

We zijn er nog lang niet, maar je moet ergens beginnen, hé?! Laten we hopen dat Anouk, Stevie en Christine volgend jaar meer vrouwelijk gezelschap hebben.

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?