Wie zijn de vrouwelijke kunstenaars van het Amsterdam Light Festival?

December is aangebroken en dat betekent om vijf uur ’s middags in het donker naar huis fietsen. Of misschien toch niet? De komende maanden kun je tijdens je fietstocht namelijk genieten van verschillende lichtgevende kunstwerken. Het is weer tijd voor het Amsterdam Light Festival! Wij spraken twee van de makers: Karolina Howorko en Laila Azra. Wat was hun inspiratie? Waarom kozen zij voor dit festival? En hoe zit het volgens hen eigenlijk met de positie van de vrxuw in de kunstwereld? Lees het hier.

We spraken eerst met Karolina Howorko, kunstenaar en ontwerper. Als kind was ze altijd aan het schilderen, maar haar kunst gaat tegenwoordig verder dan het doek. Ze creëert installaties, ontwerpt sets voor films en muziekvideo’s en is opgeleid als architect.
Ze woont in Amsterdam, maar probeert vaak te reizen, omdat ze denkt dat het een goede manier is om je geest te openen. Zeker voor iemand die in de kunstwereld werkt!

Foto: Janus van den Eijnden

The TittyMag: Wat was je inspiratie voor het kunstwerk?

Karolina Howorko: Mijn installatie ‘The Cracks’ is geïnspireerd op de woorden van Leonard Cohen. In zijn lied ‘The Anthem’ zingt hij: ‘There is a crack in everything. That’s how the light gets in’. Die woorden zijn erg belangrijk voor mij, omdat we altijd geconfronteerd worden met veranderingen, groot of klein. Deze zin is een boodschap van hoop. Scheuren zijn niet iets slechts, ze zijn een waarschuwingsteken.

Mijn andere inspiratie kwam van de Japanse kunststijl ‘Kintsugi’, de kunst van het repareren van gebroken aardewerk door de breuk te herstellen. In plaats van gebroken objecten weg te gooien, repareer je het met iets moois. Op deze manier krijgt het eigenlijk  meer waarde, omdat het uniek is. Tegenwoordig willen we alleen nieuwe dingen. Mijn kunstwerk nodigt de bezoeker uit om dit begrip te heroverwegen.

TTM: Je bent zelf een vrxuwelijke maker. Is er een verschil tussen de behandeling van mannen en vrxuwen in de kunstwereld?

KH: Ja, ik zie meer mannelijke kunstenaars in musea en we praten vaker over ze. Ook in de kunstgeschiedenis spreken we alleen over mannen en verbergen we de vrxuwen. Veel vrxuwelijke kunstenaars gebruikten vroeger zelfs ‘mannelijke’ namen, zodat ze serieuzer werden genomen. Maar ik denk dat er zeker dingen aan het veranderen zijn. We gaan de goede kant op.

TTM: Hoe zou dit beter kunnen?

KH: Ik denk dat het belangrijk is om de geschiedenis van mannen en vrxuwen in de kunstwereld te kennen. Zet voor de verandering eens vrxuwelijke artiesten in de schijnwerpers.

TTM: Waarom heb je ervoor gekozen om je werk te laten zien tijdens het Amsterdam Light Festival?

KH: Ik vind het thema van dit jaar, ‘Disrupt’, heel tof. Ik kon er echt al mijn ideeën en creativiteit in kwijt. En ik vind het ook leuk dat het festival openbaar is. Het is toegankelijk voor iedereen, want je kunt alles gratis zien.

TTM: Hoe onderscheidt jouw werk zich van de rest?

KH: Ik denk dat alle kunstwerken geweldig zijn, maar het mijne is anders vanwege de boodschap. Ik ben een groot fan van kunst met een diepere betekenis. En het is ook uniek, omdat ik het heel belangrijk vond dat het echt bij de stad hoorde. Het is niet alleen een kunstwerk, het is verbonden met Amsterdam zelf.

TTM: Waar kunnen we meer van je zien?

KH: Ik heb twee websites  howorko.com en studiograndevue.com. En je kunt me vinden op Instagram: @ka. howorko en @croquisvoyages!

De tweede kunstenaar waarmee we in gesprek gingen is Laila Azra. Ze is ongeveer acht jaar geleden begonnen met werken als professioneel kunstenaar. Azra is geboren in Indonesië, maar woont en werkt in Singapore. Voordat ze fulltime kunstenaar en moeder werd, werkte ze in de bedrijfswereld. Ze is altijd een creatief persoon geweest, dus nadat ze haar derde kind kreeg, heeft ze Western Abstract Painting gestudeerd aan de Nanyang Academy of Fine Arts.

Foto: Janus van den Eijnden

TTM: Hoe ben je op het idee gekomen voor dit kunstwerk?

LA: Het was eigenlijk het Amsterdam Light Festival zelf dat me inspireerde. Vorig jaar ging ik met mijn familie naar Amsterdam. We wilden een grachtentour doen, maar alles was compleet uitverkocht, dus kozen we voor de Light Festival tour. Ik was erg onder de indruk van alle kunstwerken en ik zag veel mensen foto’s maken. Ik werd meteen herinnerd aan beroemdheden en paparazzi.

Later sprak ik met de kapitein en hij zei: ‘Jij bent een kunstenaar, waarom dien je zelf niet iets in?’
Thuis werd ik hier plotseling aan herinnerd en besloot ik het uit te proberen.

TTM: Het kunstwerk is niet geïnspireerd door de Kardashians, maar de titel is wel ‘Feel like The Kardashians’. Hoe kwam je op de naam?

LA: Twee dagen voor de deadline had ik nog steeds geen titel. Ik wandelde langs een kiosk en zag dat alle tijdschriften de Kardashians op de cover hadden. Ze zijn op dit moment heel erg ‘in’.

TTM: Denk je dat mannen en vrxuwen gelijk zijn in de kunstwereld?

LA: Ik heb zelf nog nooit een verschil meegemaakt, maar ik ken andere vrxuwelijke kunstenaars die niet hetzelfde kunnen zeggen. Misschien hangt het af van het deel van de kunstwereld waarin je werkt. Maar ik denk eigenlijk dat vrxuwen ook een voordeel hebben: wij kunnen multitasken. We zijn echtgenotes, dochters en moeders. En ik denk dat we de ervaringen die we hieruit halen kunnen gebruiken voor onze kunst. Ons werk kan rijker zijn.

TTM: Wat vind je het meest interessant aan het Amsterdam Light Festival?

LA: Het is heel anders dan andere dingen die ik heb gezien. We hebben iets soortgelijks in Singapore, een festival genaamd ‘i  Light ‘, maar dat is altijd hetzelfde. Het Amsterdam Light Festival verandert elk jaar en heeft een thema. Dat maakt het echt uniek.

TTM: Wat maakt jouw werk uniek?

LA: De eerste keer dat ik mijn idee moest pitchen, was ik niet heel zelfverzekerd, omdat het andere werk serieuzer leek dan het mijne. Mijn stijl is wat speelser. Maar nu denk ik eigenlijk dat dat juist de reden is dat het opvalt.

TTM: Waar kunnen we jou en je werk volgen?

LA: Ik heb een website lailaazra.com en je kunt me vinden op Instagram: @lailaazra!

Wil je de kunstwerken in het echt bewonderen? Het Amsterdam Light Festival is nog te zien tot 19 januari!

Gerelateerd

Filmtip!

Geen idee meer wat je nu weer moet kijken op Netflix? En ben je heel even klaar met tannen? Dan wordt het weer eens tijd voor een bezoekje aan de bioscoop! En dan hebben we nogal een super tip voor je. Een film vol prachtige beelden en inhoudelijke thema’s: de

Lees meer »

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?