Hoe inclusief is de kunstwereld? Een onderwerp waar we over moeten blijven praten. Wij gaan in gesprek met mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week: Ine Gevers, curator van de sexy en prikkelende tentoonstelling COME ALIVE, die je kan bezoeken vanaf 3 juni in Utrecht. Een plek waar kunst en seksualiteit op alle lagen samenkomt! We praten erover met curatoren Ine Gevers en Cecile van Bruggen.
Ha Ine, Waar gaat COME ALIVE, The Power of Pleasure, wat kunnen we verwachten?
Ine: ” Wij zijn ervan overtuigd dat we juist in deze tijd erotiek in de meest brede zin nodig hebben. Om onze lichamen weer te laten praten, om gewoon weer aangezet te worden om elkaar weer te ontmoeten, te voelen en muren te doorbreken.”
Welke rol speelt COME ALIVE hierin?
Dat speelt in deze tijd een belangrijke rol en dan gaat het niet alleen over #metoo discussie, maar ook over post-corona verhalen. Wij zien corona als een uitvergroting van ontwikkelingen die al veel langer aan de hand waren. Het komt erop neer dat grote groepen mensen in een bestaansonzekerheid terecht komen.
Erotiek en vitaliteit zijn een levenskracht die we in alle uitbundigheid delen en dat is interessant want, daarmee bieden we een heel andere waarde dan kapitalisme of neoliberalisme. Wij denken dat dit een belangrijke kracht is om te overleven. Maar ook om nieuwe energieën te krijgen, om samen de wereld een stukje beter maken.
Wat kunnen we verder zien in COME ALIVE?
Cecile: “Het gaat dus niet over lijstjes met kwaliteiten die je wel of niet hebt maar over een soort vloeibare kwaliteit die oneindig is en die we allemaal hebben: erotiek. Dit gaat tegen het schaarste denken in, omdat het een onuitputtelijke bron is. Erotiek is op zoveel manieren te belichten. Het is op veel gebieden toepasbaar. In COME ALIVE leren we het op een positieve manier met elkaar delen.
COME ALIVE is een festival tentoonstelling, Omdat kunst en verbeeldingskracht alle poorten van de zintuigen kunnen openzetten. We willen bezoekers in die ervaring trekken met geur, sound, vibraties en fantastische beelden. In elke ruimte hebben we een safe space waar mensen bij elkaar kunnen komen. Dit soort ‘clubgevoel’ hoort bij de tentoonstellingen dat we maken. “Kijkend naar de Niet Normaal tentoonstelling in 2010 was dat al een plek waar mensen heel lang bleven hangen. Waar mensen in gesprek waren met elkaar.”
Hoe kwam je op het idee om deze tentoonstelling neer te zetten?
Ine: “Het idee van COME ALIVE ontstond tijdens de vorige tentoonstelling in Rotterdam afgelopen jaar FAKE ME HARD. Die ging over de rol van kunstmatige intelligentie bij het ontstaan van Deep Fake en Fake News. De enige manier waarop wij als mensen, met name als gemeenschap, ons daartegen kunnen verweren is door human feedback te geven. Dan bedoel ik het messy gedrag dat wij met z’n allen vertonen als we met elkaar verkeren. Eigenlijk was het een logische lijn na FAKE ME HARD dat we op zoek gingen naar de betekenis van menselijke communicatie en hoe we daar meer ruimte aan kunnen geven. We waren echt weer op zoek naar omgevingen en plekken die ons samen kunnen brengen. Het is een urgentie die we verder voortzetten.’’
Je hebt de meest geweldige namen qua kunstenaars op de tentoonstelling als Angel- Rose en Ernesto Neto.. Zijn er nog andere makers waarvan je vindt, dat we die echt in de gaten moeten houden?
Ine: “Ja zeker!” “Ik ken curatoren die zeggen: “Wat praten jullie toch veel met die kunstenaars”. Maar zij inspireren je en helpen je jouw ideeën te finetunen. Zij zijn ook belangrijk om de veelvormigheid in stand te houden, zodat je echt een project kan neerzetten met heel veel kleuren, heel veel bloemen en heel veel insteken. Ze inspireren je op alle levels en na de eerste enthousiaste reacties van de kunstenaars, ga je er pas echt voor.
Hoe belangrijk was voor jullie het handhaven van inclusiviteit binnen de tentoonstelling?
Ine: “Er is nog echt wel een inhaalslag te maken en dan moeten we ook naar onszelf kijken. Ook voor stichting Niet Normaal die de inclusie al sterk in huis heeft, geldt dat je er voortdurend bewust mee bezig bent en niet altijd mensen uit eigen kring naar binnen moet halen. Dat idee groeit in de kunstwereld maar voelt nog een beetje als verplicht. Terwijl diversiteit iets moet zijn wat je werk en het leven echt leuker maakt.”
Cecile: “Ik denk dat diversiteit in de wereld heel belangrijk is, daar moet heel veel aan gedaan worden. Het omarmen en het zien van je eigen positie binnen de kunstwereld is een goed begin. Dat is iets wat altijd aanwezig moet zijn. Onder de COME ALIVE kunstenaars is veel diversiteit en dat is fantastisch! Maar achter de schermen heeft het ook een push nodig.’’
Meer weten over COME ALIVE of de tentoonstelling bezoeken? Neem dan zeker een kijkje op de website.