‘Winti terugzien in een tentoonstelling vond ik erg bijzonder’

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?
Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. Deze keer spreken we met stylist en art director voor onder anderen Vogue, Linda Meiden en Calvin Klein: Esmeralda Schipper-Zijp.

Weet je je eerste herinnering met kunst nog?
“Ik herinner me de geur van olieverf en hoe mijn opa heel expressionistisch schilderde. Hij had allerlei baantjes, maar schilderen was zijn passie.
Wat voor mij ook heel waardevol is geweest, was dat ik op school zat in de Bijlmer, waar we veel buitenschoolse activiteiten deden met onder andere de Kunstclub. Dat was mijn eerste aanraking met hoe je zelf een concept kon maken en bedenken.”

Vind je het belangrijk dat je kinderen educatie krijgen over kunst?
“Ja, dat vind ik heel belangrijk. Ik denk dat er veel te leren valt en ben dan ook blij dat mijn kinderen op hun eigen manieren naar kunst kijken. Mijn jongste kind houdt van expressionisme – als ik zijn kamer binnenkom, zie ik een ontploffing van glitters, kleuren en printjes. En mijn oudste zoon vindt hiphop heel leuk. Ook in hiphop komen er symbolieken terug en het is leuk om te zien dat mijn oudste zoon dat snapt.”

Welke kunstenaar inspireert jou?
“Remy Jungerman, hij had een expositie – Surinaamse School – in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ik kon mezelf echt herkennen in zijn werk. Die expositie was heel bijzonder. Iets wat mij ook inspireert, is de Winti-religie – ook wel natuurreligie genoemd. Mijn oma was stiekem een wintivrouw, omdat mijn opa katholiek was. Winti terugzien in een tentoonstelling vond ik daarom erg bijzonder. De tranen rolden over mijn wangen.”

Welke kunstenaars verdienen volgens jou meer waardering?
“Nederlandse kunstenaars uit de koloniale diaspora. Als je ziet hoeveel mooie Surinaamse kunst er is, vind ik het gek dat er recentelijk pas een aantal werken zijn aangekocht door het Stedelijk. Het heeft heel lang geduurd voordat de erkenning kwam. Ik vind het daarom tof dat OSCAM hier wel veel aandacht aan besteedt. We moeten een berg beklimmen en ik hoop de generatie na ons al over die berg heen kan kijken. Ik vind het tof om steeds meer aandacht te zien voor kunst van afro kunstenaars. Net als bij Remy Jungerman vond ik heel fijn om mezelf in zijn werk te herkennen en het zou fijn zijn als dat vaker kon.”

Meer weten over Esmeralda Schipper-Zijp? Volg haar dan op Instagram!

Gerelateerd

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

Kinderen in het museum?

Musea worden steeds aantrekkelijker voor kinderen: Pikachu in het Van Gogh Museum en een Disney-maand in het Rijksmuseum. Hoe belangrijk zijn musea voor kinderen en andersom? Oprichter Cathelijne Blok vertelt erover in Villa VdB. 

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?