‘Winti terugzien in een tentoonstelling vond ik erg bijzonder’

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?
Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. Deze keer spreken we met stylist en art director voor onder anderen Vogue, Linda Meiden en Calvin Klein: Esmeralda Schipper-Zijp.

Weet je je eerste herinnering met kunst nog?
“Ik herinner me de geur van olieverf en hoe mijn opa heel expressionistisch schilderde. Hij had allerlei baantjes, maar schilderen was zijn passie.
Wat voor mij ook heel waardevol is geweest, was dat ik op school zat in de Bijlmer, waar we veel buitenschoolse activiteiten deden met onder andere de Kunstclub. Dat was mijn eerste aanraking met hoe je zelf een concept kon maken en bedenken.”

Vind je het belangrijk dat je kinderen educatie krijgen over kunst?
“Ja, dat vind ik heel belangrijk. Ik denk dat er veel te leren valt en ben dan ook blij dat mijn kinderen op hun eigen manieren naar kunst kijken. Mijn jongste kind houdt van expressionisme – als ik zijn kamer binnenkom, zie ik een ontploffing van glitters, kleuren en printjes. En mijn oudste zoon vindt hiphop heel leuk. Ook in hiphop komen er symbolieken terug en het is leuk om te zien dat mijn oudste zoon dat snapt.”

Welke kunstenaar inspireert jou?
“Remy Jungerman, hij had een expositie – Surinaamse School – in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ik kon mezelf echt herkennen in zijn werk. Die expositie was heel bijzonder. Iets wat mij ook inspireert, is de Winti-religie – ook wel natuurreligie genoemd. Mijn oma was stiekem een wintivrouw, omdat mijn opa katholiek was. Winti terugzien in een tentoonstelling vond ik daarom erg bijzonder. De tranen rolden over mijn wangen.”

Welke kunstenaars verdienen volgens jou meer waardering?
“Nederlandse kunstenaars uit de koloniale diaspora. Als je ziet hoeveel mooie Surinaamse kunst er is, vind ik het gek dat er recentelijk pas een aantal werken zijn aangekocht door het Stedelijk. Het heeft heel lang geduurd voordat de erkenning kwam. Ik vind het daarom tof dat OSCAM hier wel veel aandacht aan besteedt. We moeten een berg beklimmen en ik hoop de generatie na ons al over die berg heen kan kijken. Ik vind het tof om steeds meer aandacht te zien voor kunst van afro kunstenaars. Net als bij Remy Jungerman vond ik heel fijn om mezelf in zijn werk te herkennen en het zou fijn zijn als dat vaker kon.”

Meer weten over Esmeralda Schipper-Zijp? Volg haar dan op Instagram!

Gerelateerd

Arty Beldate met Snackpaper oprichter Janna Nieuwenhuijzen

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaalproberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?