WOMAN.

-

Valentijnsdag, Moederdag, Vaderdag, Complimentendag, Nieuwjaarsdag, Internationale Bevrijdingsdag, Wereld Televisiedag. Ik kan nog heel lang doorgaan. Letterlijk elke dag is er wel een om te vieren. Geen grap. Los van het feit, dat de gemiddelde dag met een thema een commercieel groot succes is, lijken we allemaal een dag te willen.

Een dag om te verkleden, tot bezinning te komen, elkaar te verwennen, het verleden te eren of het heden te vieren. Elke dag met een thema heeft een boodschap en die kan groot of klein zijn. Aanstaande vrijdag 8 maart is het mijn dag en met mij die van vele andere females/ femmes. Het staat voor: “Solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen.” Elkaar mentaal en fysiek steunen waar nodig. Maar hoe nodig?

In 1911 werd de Vrouwendag internationaal voor het eerst gevierd, in 1912 voor het eerst in Nederland. Maar wat vieren we dan? Ik bedoel Valentijnsdag is voor mij helder: rode roos, zoek je (potentiële)geliefde op en GO. Maar Vrouwendag? De dag van de vrouw ja. We hebben vele vrouwen voor ons die hebben gestreden voor het feit, dat elke dag een vrouwendag überhaupt kan zijn. Van gelijkheid tussen man en vrouw, stemrecht, de beslissing over het eigen lichaam, eigen seksualiteit. Daar zouden we toch niet 1 dag voor moeten hebben? En zo ja: Is het dan de modus sit back and relax?

Ik bedoel, een kleine greep uit de collectie, maar kijk naar vrouwen in topposities, de gezondheidszorg, de orgasmekloof, vrouwen zichtbaar vertegenwoordigd in de media of in de kunst, openbare toiletten voor vrouwen, seksueel geweld tegen vrouwen, vrouwen in de politiek, de loonkloof, vaderschapsverlof, gelijke behandeling voor vrouwen in de sport of veilig op straat. Ik kan nog wel even doorgaan. En dan heb ik het nog maar alleen over Nederland, IN 2019 HE!!

Want kijk, luister of lees eens berichten op je social media en zie wat daar gebeurt op al deze vlakken en meer. Vrouwen die daar vol op strijden met angst voor hun leven. Iedere dag opnieuw. Iedere dag opnieuw strijden ze voor het bestaand van überhaupt een vrouwendag. Dus ja één dag is niet genoeg om dit alles wereldwijd aan te pakken en op te lossen. Maar deze ene dag is er wel om dit eens wereldwijd met elkaar te overdenken en dat eens heel goed te beseffen met zn allen. Want op dat moment is Internationale vrouwendag er niet alleen voor de vrouw, maar van ons allemaal internationaal.<

Share this article

Recent posts

Popular categories

Previous articleMelkweg
Next articleCOLUMN | SAMYA: MOE!

Recent comments

DutchEnglish