Zeven jaar lang had ik haar moeten missen, maar nu was ze er toch echt

Geloof jij dat dromen een betekenis hebben? En dat je gedachten voor het slapengaan weldegelijk invloed hebben op die dromen? Ik weet het niet, maar ik onthoud ze in ieder geval altijd goed. Soms word ik wakker met drie avonturen in mijn hoofd, die ik ’s nachts heb beleefd. Meestal zoek ik er niets achter. Een ijsbeer die chocoladepasta eet is leuk, maar ik geloof niet dat dit symbool staat voor een recente gebeurtenis uit mijn leven. Toch gebeurde er laatst iets waardoor ik dacht: zou dit een teken zijn?

Ik sloot mijn ogen en plotseling stond ik backstage bij een theatervoorstelling. Er werd omgeroepen dat het mijn beurt was om op te gaan. Ik stapte achter het gordijn vandaan en daar zat ze, mijn lieve oma. Zeven jaar lang had ik haar moeten missen, maar nu was ze er toch echt. Ik zwaaide vlug en probeerde me te focussen op de voorstelling. Toch kon ik alleen maar denken: ze is teruggekomen, omdat ik haar nodig heb.

Na afloop gingen we met zijn allen een hapje eten. Oma kwam tegenover me zitten, alsof ze nooit weg was geweest. Er waren zoveel dingen die ik haar wilde vragen en vertellen. Ik zit midden in mijn eindexamens, oma. En ik heb u zo gemist. Blijft u nu wel voor altijd bij ons? Maar ik kreeg de woorden niet uit mijn mond. Het maakte eigenlijk ook niet uit, ze wist het wel. Ondanks dat ze er fysiek niet bij was geweest, hoefde ik haar niet uit te leggen hoe de afgelopen jaren verlopen waren.
En toen kwam opa binnenlopen. Natuurlijk is opa er ook bij. Hoe kan het ook anders? Hij zou deze belangrijke gebeurtenis voor geen goud willen missen. Even was het weer net als vroeger; en toen ging mijn wekker.

Kom op, niet nu. Ik probeerde weer in slaap te komen, maar het mocht niet baten. Ik was wakker geworden in een wereld zonder opa en oma. (En een wereld waar ik nooit van mijn leven mee zou spelen in een theatervoorstelling.) Althans, dat was de eerste gedachte die door mijn hoofd heen schoot. Mijn gevoel daarentegen, vertelde mij iets anders. Dat je iemand niet meer kunt zien of aanraken, betekent niet dat diegene er niet (voor je) is. Ik zie momenteel een heleboel mensen waar ik van houd niet, maar dat betekent niet dat ze niet aan mij denken. Ik denk dagelijks aan mijn vrienden en hoe graag ik ze vast zou willen pakken. Ik wil niets liever dan samenzijn, maar soms komt er ongevraagd een afstand tussen.

Ik wil graag geloven dat mijn opa en oma mij op deze manier gerust kwamen stellen. Een steuntje in de rug bieden tijdens mijn examenperiode. Mijn hoofd voelt zich rustiger, wetende dat ze er nog steeds altijd voor me zijn. Al is het maar in een droom.
Toen oma in het ziekenhuis in Spanje lag, schreef ik haar een kaart. ‘Vogeltje zegt: piep piep, oma word beter.’ En dat probeerde ze, vertelde ze mij. Het is helaas niet gelukt, maar ik weet dat ze ook nu even hard werkt om ervoor te zorgen dat ze erbij is.

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?