Zijn jullie de klimaatcrisis vergeten?

-

Milieubewust leven, duurzaam consumeren en vooral geen plastic meer gebruiken. Tegenwoordig is dit de normaalste zaak van de wereld. Iedereen is bezig met recyclen, wegwerpservies zie je bijna nergens meer en veel restaurants en bedrijven stoppen met het gebruik van plastic. Dit zijn allemaal goede ontwikkelingen waar ik en vele anderen blij mee zijn. Maar waarom zie ik dan nog steeds zoveel jongeren die hun troep overal en nergens neergooien?

Een goed voorbeeld hiervan is afgelopen Koningsdag. Ten eerste was deze hele dag één grote middelvinger naar de zorg, gezien de pandemie waar we nog steeds mee te maken hebben. Ten tweede, de troep die al deze mensen (vooral jongeren) achterlieten in de parken en straten was niet normaal. Op de foto’s die ik op Twitter en in de kranten voorbij zag komen, spotte ik bergen plastic en blikjes. Ik schrok hier enorm van. Zeker omdat het zo een groot contrast is met de geluiden die je vaak van deze generatie hoort. We willen allemaal een betere toekomst, voor onszelf, maar misschien ook wel voor onze kleinkinderen. Maar dit nalatige gedrag gaat niet samen met het verbeteren van die toekomst.

Soms heb ik het idee dat niemand de klimaatcrisis nog serieus neemt. “Eén persoon maakt echt het verschil niet meer, het probleem is al te groot”, hoor ik vaak als excuus. Terwijl dit niet waar is. Het kan misschien voelen alsof jij de enige bent, maar er zijn duizenden anderen met jou, en dat maakt het wel verschil. Plus, als jij de beweging in gang zet, gaat jouw omgeving langzamerhand mee. De crisis is te groot voor laksheid, het is tijd om er echt wat mee te doen.

Dus lieve mensen, gooi je afval in de juiste bak. Probeer minder plastic te gebruiken, bijvoorbeeld door het gebruik van ijzeren rietjes, deze zijn nog trendy ook. En het belangrijkste, wees niet lui. Samen kunnen we echt een groot verschil maken! Ook ik vind het soms nog lastig. Als ik bijvoorbeeld mijn waterfles vergeet, koop ik al snel een wegwerpflesje. Je kunt niet alles perfect doen, maar zodra je er meer op gaat letten, gaat het vanzelf.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish