Zit ik op mijn twintigste al in een midlife crisis?

Wat wil ik later worden? Wat zijn mijn principes? Hoe wil ik als persoon zijn? Wat voor doelen heb ik? Op wat voor personen kan ik verliefd worden?! Dit zijn vragen waar ik constant over aan het piekeren ben en het antwoord op alle vragen is: ik heb geen idee!

Laats hadden we het in de les over ´het stipje aan de horizon´ hiermee refereerde mijn coach naar ´jouw ultieme goal´. Voor een lange tijd had ik goals zoals; wonen in Amsterdam, mijn stage behalen en mijn diploma bemachtigen. Deze goals heb ik nu kunnen afstrepen maar wat worden mijn volgende doelen? Ik ben momenteel bezig met een andere studie. Je zou er vanuit gaan dat mijn volgende doel is om in deze studie mijn diploma te halen. Alleen word ik van dit richtpunt niet vrolijk. Wat wil ik dan wel?

Ik kom er nu pas achter dat ik steeds aan het leven ben voor iemand anders zijn verwachtingen. Natuurlijk ben ik trots dat ik mijn studie heb behaald, alleen als ik alle vrijheid van de wereld had- zou ik dan een studie volgen? Eén docent van mij vroeg ooit in de klas wat vrijheid voor ons betekend. Iedereen antwoorde met ‘Dat je kan zeggen en doen wat je wilt.’ De docent had een vervolg vraag voor ons die luidde als volgt ‘Voelen jullie je vrij?’ Ik liet mij verbazen door de antwoorden die door de klas galmden. Ik heb mij altijd vrij gevoeld en ben altijd dankbaar geweest dat ik in Nederland heb mogen opgroeien, hier in Nederland heb je tenminste vrijheid… Toch? Iemand zei in de klas dat hij zich wel vrij voelt alleen dat hij zich toch vast voelt in een systeem. Dit vond ik erg interessant om te horen, want ik had er nog nooit zo over nagedacht. Ik vond dat hij één punt had, want inderdaad we zijn redelijk vrij in wat we mogen doen en wat we mogen zeggen maar toch zijn er ongeschreven regels hoe jij je leven moet leiden. Er wordt wel van je verwacht dat je naar school gaat, een diploma haalt, door gaat studeren of dat je aan het werk gaat. Voor velen is dit een leven die ze met plezier willen voorzetten, maar wat geldt er voor degene die het leven niet zo willen leiden? Wat gaan zij doen?

Mijn zus is zo iemand die een middel vinger opsteekt naar de ongeschreven regels. Zij heeft altijd al een vuurtje in haar gehad om tegendraads te zijn. Zij wist vanaf het begin van haar school carrière al dat het systeem waarin we leven niks voor haar is. Niet dat mijn zus niet leergierig is, want geloof me dat is ze maar op een andere manier. Mijn zus heeft nu besloten om het systeem achter haar te laten en om opzoek te gaan naar haar zelf in één reis zonder retour ticket. Ze zei tegen mij ‘Verwachtingen zoals school en werk lopen niet weg. Als ik behoefte heb om daar mijn focus op te leggen dan komt dat wel, maar voor nu wil ik deze reis.’

Iedereen heeft een andere manier om te ontdekken wat diegene haar doelen zijn. Maar ik neem zeker in mijn reis naar mijn goals mee dat je niet hoeft te leven naar iemands verwachtingen. Je mag doen en laten wat je wilt- wanneer je dat wilt.

Gerelateerd

Arty Beldate met Snackpaper oprichter Janna Nieuwenhuijzen

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaalproberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?