Zit ik op mijn twintigste al in een midlife crisis?

Wat wil ik later worden? Wat zijn mijn principes? Hoe wil ik als persoon zijn? Wat voor doelen heb ik? Op wat voor personen kan ik verliefd worden?! Dit zijn vragen waar ik constant over aan het piekeren ben en het antwoord op alle vragen is: ik heb geen idee!

Laats hadden we het in de les over ´het stipje aan de horizon´ hiermee refereerde mijn coach naar ´jouw ultieme goal´. Voor een lange tijd had ik goals zoals; wonen in Amsterdam, mijn stage behalen en mijn diploma bemachtigen. Deze goals heb ik nu kunnen afstrepen maar wat worden mijn volgende doelen? Ik ben momenteel bezig met een andere studie. Je zou er vanuit gaan dat mijn volgende doel is om in deze studie mijn diploma te halen. Alleen word ik van dit richtpunt niet vrolijk. Wat wil ik dan wel?

Ik kom er nu pas achter dat ik steeds aan het leven ben voor iemand anders zijn verwachtingen. Natuurlijk ben ik trots dat ik mijn studie heb behaald, alleen als ik alle vrijheid van de wereld had- zou ik dan een studie volgen? Eén docent van mij vroeg ooit in de klas wat vrijheid voor ons betekend. Iedereen antwoorde met ‘Dat je kan zeggen en doen wat je wilt.’ De docent had een vervolg vraag voor ons die luidde als volgt ‘Voelen jullie je vrij?’ Ik liet mij verbazen door de antwoorden die door de klas galmden. Ik heb mij altijd vrij gevoeld en ben altijd dankbaar geweest dat ik in Nederland heb mogen opgroeien, hier in Nederland heb je tenminste vrijheid… Toch? Iemand zei in de klas dat hij zich wel vrij voelt alleen dat hij zich toch vast voelt in een systeem. Dit vond ik erg interessant om te horen, want ik had er nog nooit zo over nagedacht. Ik vond dat hij één punt had, want inderdaad we zijn redelijk vrij in wat we mogen doen en wat we mogen zeggen maar toch zijn er ongeschreven regels hoe jij je leven moet leiden. Er wordt wel van je verwacht dat je naar school gaat, een diploma haalt, door gaat studeren of dat je aan het werk gaat. Voor velen is dit een leven die ze met plezier willen voorzetten, maar wat geldt er voor degene die het leven niet zo willen leiden? Wat gaan zij doen?

Mijn zus is zo iemand die een middel vinger opsteekt naar de ongeschreven regels. Zij heeft altijd al een vuurtje in haar gehad om tegendraads te zijn. Zij wist vanaf het begin van haar school carrière al dat het systeem waarin we leven niks voor haar is. Niet dat mijn zus niet leergierig is, want geloof me dat is ze maar op een andere manier. Mijn zus heeft nu besloten om het systeem achter haar te laten en om opzoek te gaan naar haar zelf in één reis zonder retour ticket. Ze zei tegen mij ‘Verwachtingen zoals school en werk lopen niet weg. Als ik behoefte heb om daar mijn focus op te leggen dan komt dat wel, maar voor nu wil ik deze reis.’

Iedereen heeft een andere manier om te ontdekken wat diegene haar doelen zijn. Maar ik neem zeker in mijn reis naar mijn goals mee dat je niet hoeft te leven naar iemands verwachtingen. Je mag doen en laten wat je wilt- wanneer je dat wilt.

Gerelateerd

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

Kinderen in het museum?

Musea worden steeds aantrekkelijker voor kinderen: Pikachu in het Van Gogh Museum en een Disney-maand in het Rijksmuseum. Hoe belangrijk zijn musea voor kinderen en andersom? Oprichter Cathelijne Blok vertelt erover in Villa VdB. 

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?