‘Zonder kunst zou ik niet op de wereld zijn geweest.’

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?

Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. Deze keer spreken we met stagiair Reina Gouveia. Reina is achttien jaar en is geboren en getogen in Heerhugowaard. Haar vader is Angolees en haar moeder is Nederlands.

Wat betekent kunst voor jou?

‘’Kunst betekent heel veel voor mij. Ik ben sterk opgevoed met kunst om mij heen. Het is ook best wel grappig, maar zonder kunst zou ik niet op de wereld zijn geweest. Kunst heb je in alle vormen en maten, muziek is daarin ook een vorm van kunst. Mijn ouders hebben elkaar leren kennen binnen de muziek. Dus als die vorm van kunst niet bestond was ik er nu niet geweest. Met kunst kun je jezelf expressief uiten. Je kunt periodes in je leven verwoorden in de taal van kunst. Eigen gemaakte kunst laat zien wie je bent en hoe je in bepaalde stadiums in je leven hebt gevoeld. Daarom is kunst zo belangrijk, het geeft eigenlijk je levensloop weer. ”

Herinner jij je eerste ervaring met kunst nog?

‘’Nee eigenlijk niet. Maar ik was vanaf jongs af aan wel al flink bezig met kunst en verschillende creatieve hobby’s. Zo vond ik tekenen altijd al erg leuk om te doen. Dit deed ik dan samen met mijn oma. Mijn oma is zelf schilder dus zij bracht mij veel creatieve vaardigheden bij. Ik ben eigenlijk echt opgegroeid in een kunst familie. Mijn moeder bijvoorbeeld was altijd voornamelijk bezig met fotografie. Om terug te komen op jouw vraag, denk Ik dat mijn eerste ervaringen met kunst heb meegemaakt in de tijd dat ik veel schilderde en tekende met mijn oma. Mijn grootouders waren altijd erg trots als ik weer een kunstwerk had gemaakt. Zo hadden ze een van mijn schilderwerkjes wel jaren opgehangen in de wc. Pas toen mijn opa en oma verhuisde haalde ze het schilderijtje weg. ‘’

Wat voor kunstwerk heeft ervoor het eerst impact op jou gemaakt??

‘’Dat zou een schilderij van Vincent van Gogh moeten zijn geweest. De depressieve en donkere periode uit Vincent zijn leven maakte altijd een grote indruk op mij. Het verhaal achter de schilderwerken vind ik altijd heel interessant. Vincent zijn werk vind ik sowieso erg mooi. Alleen als je het verhaal achter het kunstwerk hoort maakt het voor mij specialer en maakt het meer impact.”

Waarom heb je ervoor gekozen om bij The TittyMag stage te lopen?

‘’ Toen ik de TittyMag opzocht verscheen er als eerst op mijn beeldscherm ‘Intersectioneel Feministisch Kunstplatform’ en dat sprak mij meteen aan. Ik ben zelf al jaren bezig met activisme en mij activistisch op te stellen. Ik zag ook meteen dat ze bij The TittyMag erg inclusief zijn en dat gaf mij een fijn gevoel. Vanwege mentale problemen ben ik sinds 2017 minder bezig geweest met de dingen die ik echt leuk vind, waaronder het maken van kunst. Dit wilde ik graag weer oppakken, daarom heb ik The TittyMag gekozen. Vanuit hier krijg ik de extra drive om juist die hobby’s in de kunst weer op te pakken. ‘’

Heb je een favoriet kunstwerk?

Ik vind dit een lastige vraag. Ik heb nooit echt een favoriet kunstwerk gehad. Natuurlijk heb ik kunstwerken, gedichten en liedjes die mij erg aanspreken en die ik op een bepaald moment in mijn leven als ‘’favoriet’’ kan omschrijven. Alleen het ligt zo aan mijn gemoedstoestand, het kan altijd binnen paar dagen of weken alweer veranderen.

Wie inspireert jou?

Mijn fantasie! De omgeving waarin ik ben inspireert mij vaak ook. Zo kijk graag naar buiten vanuit het raam in de trein. Dan kijk ik naar de mooie wolken of het groen om mij heen. Ik krijg dan meteen zin om er iets mee te doen bijvoorbeeld om het beeld wat ik zie te schetsen. Ik hou van schetsen, het geeft mij een vrijheid om nog aanpassingen te maken in het kunstwerk. Misschien houd ik zoveel van schetsen omdat ik nooit honderd procent zeker weet waar ik mee bezig ben.

Meer weten van Reina Gouveia? Check het hier!

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?