Zwemmen is mijn chaotische routine

Het fluitje klinkt als een alarm in mijn oren. Ik weet dat ik snel moet zijn. Ik weet dat er iets op me wacht aan het einde van deze race. Het water voelt koud maar comfortabel tegen mijn huid. Ik vergelijk het met de warme deken van mijn bed, die mij stress en paniek laat vergeten. Het is nu alleen het water en ik.

Het geluid verdwijnt zodra ik van het startblok afkom. Geen geschreeuw meer, geen gejuich. Mijn spieren staan gespannen zodra ik mijn eerste hap ademhaal. Het water praat tegen mij. Het vertelt me om niet te luisteren naar de krampen en mijn keel die in brand staat na de eerste drie banen. Ik concentreer me op mijn slagen, een, twee, drie, ik voel dat ik er bijna ben. Ik word moe, ik wil stoppen, ik wil klaar zijn met deze race. Mijn concentratie veranderd in een overlevingssensor. Ik kan niet zomaar opgeven. De overwinning ligt aan het einde van de baan op me te wachten.

Mijn brilletje is volgelopen met water, mijn badmuts zit boven mijn oren en mijn haar komt langzaam naar beneden. Alles wordt moe, alles doet pijn en toch sprint ik naar de overkant, klaar om de prijs in handen te nemen. Klaar om mezelf te zien als winnaar. Of ik nou goud in mijn handen heb of brons. Ik ben een winnaar. Nog een baan, mijn oren staan op springen, mijn ademhaling is chaotisch en ik weet dat mijn snelheid achteruitgaat. Totdat ik die ene paar secondes onderwater kan zijn. Het geluid verdwijnt en ik ben helemaal alleen. Het water tilt mij erdoorheen en de pijn in mijn lichaam wordt van me weggetrokken.

Mijn hand tikt tegen de rand aan en voelt de warme overwinning. Ik kruip uit mijn gedachten en zie de realiteit terugkomen. Het gejuich is er weer. Honderden ogen kijken naar het scherm. Mijn hart bonst in mijn keel. Ik wacht en ik wacht totdat het scherm mij verteld dat ik heb gewonnen. De pijn is het waard zodra mijn naam op het scherm verschijnt. Het staat bovenaan geschreven in dikke, zwarte letters.

Het fluitje klinkt weer. Mijn lichaam is moe van de eerste race maar toch sta ik daar weer. Alles verdwijnt, en ik begin opnieuw.

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?